25 huhtikuuta 2014

Pohjoista kirjallisuutta Oulun kaupunginkirjastossa 24.4.2014: Sami Lopakka ja Marras

Kirjailijatapaamiset ja -haastattelut eivät ole minua hirveästi kiinnostaneet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kun Hannu Väisänen vieraili Oulun kaupunginkirjastossa oli minulla muuta menoa, Stephen King ei ole meille päin eksynyt ja Tove Janssonin kohdalla on jo myöhäistä. Luettuani Sami Lopakan esikoisteoksen Marras päätin, että nyt on poikkeuksen aika. Sovin Minnan kanssa, että kun Lopakka tulee esiintymään Ouluun menemme kuuntelemaan häntä yhdessä. Meidän ei tarvinnut odottaa kauaa, sillä Sami Lopakka saapui eilen Oulun kaupunginkirjaston Pohjoista kirjallisuutta -iltaan kertomaan kirjastaan. Saimme Minnan kanssa seuraksemme myös Jaanan.

Kuva Oulun kaupunginkirjaston facebook-sivulta

Haastattelijana oli kirjaston musiikkipalvelujen kirjastonhoitaja Ilkka Järvenpää. Aluksi Lopakka kertoi kirjansa taustoja idean synnystä kustantamon näyttämään vihreään valoon. Lopakka pyöritteli kirjan ideaa jo Sentenced-vuosinaan, mutta hautasi suunnitelman muutamaksi vuodeksi. Ajatus ei lopulta jättänyt häntä rauhaan vaan tarina oli kirjoitettava ainakin pöytälaatikkoon tai roskakoriin. Koska romaanissa on aineksia todellisesta kiertue-elämästä kysyi Lopakka Sentencedin jäseniltä mielipidettä kirjalle, se oli kaikilta "anna mennä, älä jarruta". Kun käsikirjoitus oli valmis Lopakka lähetti sen noin kymmenelle kustantamolle, kävi kuten Lopakka oli toivonut ja Like päätti julkaista kirjan.




Lopakka kertoi, että hän kirjoittaa hitaasti, mutta syntyvä teksti on valmista eikä se vaadi juurikaan muokkausta. Kustantaja olikin kommentoinut Marraksen käsikirjoitusta harvinaisen valmiiksi. Lopakka, koulutukseltaan suomen kielen maisteri, kertoi harkinneensa ja hioneensa hyvin tarkkaan kirjan kieltä, tyyliä ja rakennetta. Hän kertoi käyttävänsä mielellään välissä lyyrisempää kieltä syventämään tarinaa. Kirjallisiksi vaikuttajikseen tai esikuvikseen Lopakka mainitsi mm. Charles Bukowskin, Ed Bunkerin, Henrik Tikkasen, Juha Seppälän, Veikko Huovisen ja Erno Paasilinnan.

Kirjan päähenkilöiden valinnasta Lopakka kertoi, että minäkertojan lisäksi pääosaan pystyi nostamaan vain kaksi muuta bändin jäsentä, kokonaisuus ei olisi toiminut niin, että koko viisikko olisi ollut keskiössä. Hän mainitsi myös, että ei ollut väliä ketkä kolme valikoituivat päähenkilöiksi. Kysyttäessä kirjan sivuhenkilöiden todenmukaisuutta Lopakka kertoi tehneensä muutamien henkilöiden kohdalla henkilökohtaisen tribuutin todellisia henkilöitä kohtaan. Esimerkiksi kiertuemanageri Bobon taustalla on todellinen henkilö.




Marraksessa, niin kuin myös Lopakan kirjoittamissa Sentencedin kappaleiden sanoituksissa, on kuolema vahvasti läsnä. Lopakka kertoi itsekin hieman ihmetelleensä miten hänestä, vielä alle nelikymppisestä miehestä, on tullut kuoleman asiantuntija. Hänelle kuolema on työväline, jonka avulla voi käsitellä asioita ja jota miettimällä voi nauttia elämästä enemmän, päästä syvällisemmälle tasolle.

Haastattelun välissä Lopakka luki muutamia otteita kirjastaan. Yksi valituista kohdista osoittautui ylitsepääsemättömän vaikeaksi lukea, Lopakka lopetti paskakohtauksen (ei mielipiteeni kohtauksesta vaan kohtaus käsitteli kirjaimellisesti sitä itseään, paskaa) nauruntyrskähdyksiin sanoen ettei naura omalle tekstilleen vaan sille, että kyseisessä salissa tuskin on koskaan luettu sellaista tekstiä. Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Saraste kommentoi salin seinien kestävän, mutta lukeminen päättyi kirosanojen sekaiseen nauruun. Haastattelija (samoin kuin minä ja varmasti moni muu yleisössä) nauroi vedet silmissä eikä hänkään kyennyt jatkamaan kohdan lukemista. Kuka vielä väittää, että kirjatilaisuudet ovat vakavia :D




Ennen tilaisuuden loppua Lopakalta kysyttiin hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan kirjallisuuden osalta. Jatkoa on kuulemma luvassa fiktiivisellä puolella ja idea on jo hautumassa, seuraava kirja ei liity bändiin. Lopakalta on pyydetty kirjaa Sentencedistä, mutta hänen mukaansa hänellä ei ole kiinnostusta palata niihin asioihin puhtaan faktan muodossa. Hän kuitenkin kertoi, että bändin jäseniä on haastateltu ja Sentencedistä kertova kirja on tulossa, mutta ei hänen kirjoittamanaan. Marraksen lisäksi Lopakalta on julkaistu novelli Uudet lasit aikakauskirjassa Granta 2: Outo.

Lopuksi kävin vielä hakemassa signeerauksen, vai pitäisikö sanoa muistokirjoituksen, omaan Marrakseeni: ....n muistoa kunnioittaen 24.4.2014, Sami Lopakka




Kiitos mahtavasta, mielenkiintoisesta ja hauskasta illasta niin Lopakalle, tilaisuuden järjestäjille kuin seuralaisilleni! Jatkoimme Minnan ja Jaanan kanssa matkaa vielä Biskettiin, herkkuja ja kirjavia keskusteluja :)

2 kommenttia:

  1. Ohoh, vaikuttaapa mukavalta kirjailitapaamiselta! Vai haastattelu vai millä nimellä nyt kulkeekaan. Mielenkiintoinen raportti, kiitos siitä. Itse en ole Marrasta lukenut, mutta luulen että saatan lukea jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, oli oikein mukava tapaamishaastatteluesiintyminen vai mitä nämä nyt tosiaan ovat :D Kiva jos tykkäsit tekstistä :) Minä tykkäsin Marraksesta ihan hirveästi, voin suositella!

      Poista